muğla antik kentleri

Muğla Antik Kentleri | Muğla’daki En Güzel Antik Kentler

Taşından toprağından tarih fışkıran Muğla öyle bir şehir ki kültür turizmi noktasında Türkiye’nin önde gelen şehirleri arasına girer. Muğla deyince akla genelde deniz, kum, güneş gelir ama özellikle antik kent zenginliği konusunda da başka bir boyutta Muğla. Muğla’nın 13 tane ilçesi var ve bu ilçelerin neredeyse tamamında bir antik kent yer alıyor.

Muğla Antik Kentleri baş döndürücü güzelliğe sahip. Biz bu yazımızda Muğla’daki tüm antik kentleri yazmaktansa Muğla’ya geldiğinizde gidilmesi ve görülmesi gereken Muğla’daki en güzel antik kentleri yazmak istedik.

Muğla Antik Kentleri | Muğla’daki En Güzel Antik Kentler

Likya ve Karya yollarının geçtiği Muğla antik kent açısından oldukça zengin konumda. Hellenistik dönem, Roma İmparatorluğu Dönemi ve Bizanslılar zamanında Muğla’ya antik kent anlamında tabiri caizse bir çok yatırım yapılmış. Genel itibariyle Ege Bölgesi antik kent açısından zengin olsa da Muğla ayrı tutulmuş ve Muğla’ya daha çok antik kent yapılmış. Muğla antik kentleri listesine bakınca bu antik kentlerin stratejik noktalara inşa edildiğini görüyoruz. Hatta Üstün’le gezerken ya bu adamlarda nereye antik kent kuracağını iyi biliyor diyoruz.:)

Tekrar belirteyim Muğla’daki her antik kenti yazsak bu yazı heralde 100 sayfayı bulur. Bunun yerine biz Muğla’da gezilmesi ve görülmesi gereken antik kentleri yazacağız. Yazacağımız yerler bizim de favorilerimiz. Muğla tatil planınız varsa buraları görmeden dönmeyin.

NOT -1 : Antik kentleri gezmek çok güzel ama antik kentlerin bağlı olduğu ilçelerdeki müzeleri gezmek de çok önemli. Çünkü bu kentlerde çıkarılan eserler bu müzelerde sergileniyor. Dolayısıyla müzeleri gezdiğinizde de antik kentlerin tadına tam varmış olursunuz.

NOT -2 : Antik kentleri ve müzeleri gezerken müze kartınızın olması çok ciddi avantaj sağlıyor. Dolayısıyla bu yerleri gezmeden önce müze kart çıkartmanız oldukça önemli.

Evet genel olarak bilgi verdikten sonra Muğla Antik Kentleri listemize geçebiliriz. İlk durağımız efsane güzellikte olan Amintas Kaya Mezarları.

Amintas Kaya Mezarlar

fethiye gezilecek yerler amintas
Drone Çekimi

Diyorum ya Likyalılar nereye mezar yapacaklarını çok iyi biliyorlar. Amintas Kaya Mezarları’nın manzarası muhteşem. Amintas kaya mezarları Fethiye kral mezarları olarak da geçiyor. Bu mezarlar Fethiye’ye çok cool bir hava katıyor. Şehir merkezinde hop kafanı kaldırıyorsun tarihi bir miras. Enfes bir durum. Kral mezarlarının içine kadar gitmek için merdivenleri çıkmak zorundasınız.

Kaya Mezarlarına geldikten sonra buradaki tarihi kültüre zarar veren duvarları boyayan, üstüne isimlerini kazıyan tarih düşmanı insanlara fazlasıyla kızıyorsunuz. İnsan gerçekten bu tarihi mirasa yapılanlara çok üzülüyor.

fethiye gezilecek yerler telmessos antik kenti

AMİNTAS KAYA MEZARLARININ (FETHİYE KRAL MEZARLARI) TARİHİ

Fethiye merkezde bulunan ve Likya döneminden (MÖ 4yy) kalma, kayalara oyulmuş kaya mezar olan Amintas Kaya Mezarlarına yüze yakın düzgün basamakla çıkıyor. Bu mezarlar zamanında statüsü yüksek kişiler için yapılmış. Mezarlarda soldaki sütunun orta kısmında, M.Ö. 4. yy. alfabesi ile ”herpamiasoğlu amintas” yazılı. Bu kişinin kimliği tam olarak bilinmiyor. Burası kesinlikle görülmeye değer bir yer.

Amintas Kral Mezarlarında drone ile çekim efsane oluyor.

AMİNTAS KAYA MEZARLARININ (FETHİYE KRAL MEZARLARI) GİRİŞ ÜCRETİ (2020)

Amintas Kral Mezarları’nın (Fethiye Kral Mezarları) 2020 yılı giriş ücreti 10 TLmüze kartı olanlara ve öğretmenlere giriş ücretsiz. Açılış ve kapanış saatleri ise: 09:00 – 20:00. Pazartesi günleri kapalı.

AMİNTAS KAYA MEZARLARI NEREDE ?

Fethiye merkezde bulunan Amintas Kral Mezarlarının (Fethiye Kral Mezarları) konumu için buraya tıklayabilirsiniz.

Tlos Antik Kenti

seydikemer gezilecek yerler tlos antik kenti

Muğla antik kentleri arasında özel bir yeri olan Tlos Antik Kenti Muğla’nın Seydikemer ilçesinde bulunuyor. Saklıkent Kanyonundan hemen sonra gidebileceğiniz, Muğla’da gezilecek tarihi yerler arasında yer alan, Akdağlar’ın eteklerine kurulmuş olan Tlos Antik Kenti müthiş bir manzaraya sahip. Eğer buraya Nisan-Mayıs dönemlerinde giderseniz Akdağlar’da kar erimemiş oluyor ve kartpostallık görüntüler sizi bekliyor. Tlos Antik Kenti’nde güneşi batırmak gerçekten inanılmaz güzel bir deneyim. Buradaki kaya mezarları yine tasarım ve mimari açıdan oldukça etkileyici.

TLOS ANTİK KENTİ’NİN GİRİŞ ÜCRETİ (2020)

Tlos Antik Kentine giriş ücreti kişi başı 7 TLMüze kart geçerli.

TLOS ANTİK KENTİ NEREDE ?

Tlos Antik Kentine Saklıkent Kanyonuna giderken ya da kanyondan dönerken uğrayabilirsiniz. Kent kanyona giderken solda, dönerken sağda kalıyor. Biraz tabelası küçük dönüşü kaçırmayın. Konum ve yol tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.

Pınara Antik Kenti

muğla antik kentleri pınara antik kenti

Muğla antik kentleri görkemli kaya mezarlarıyla dikkat çekiyor. Bu mezarların güzel bir örneği de Pınara Antik Kenti’nde bulunuyor. Likya şehirleri arasında yer alan Pınara dağlar arasında kalan güzel bir antik kent. Pınara ile ilgili detaylar aşağıda.

PINARA ANTİK KENTİ’NİN TARİHÇESİ

Pınara antik kenti adını antik yazar Stephanus’un, Byzantion Menekrotes’ten yaptığı alıntıya göre Xanthos’un nüfusu çok artınca yaşlılardan bir grubun Kragos Dağı’nın yüksekçe bir tepesinde bir kent kurup adına da yuvarlak anlamına gelen ‘Pınara’ demelerinden dolayı alıyormuş. Kentin erken döneme ait kalıntıların bulunduğu yukarı akropolün gerçekten yuvarlak biçimli olması, bu alıntının doğru olabileceğini gösteriyor.

Ünlü Coğrafyacı Strabon’un, Artemidoros’tan yaptığı alıntıya göre, Likya Birliği Meclisinde üç oy hakkına sahip altı kentten biri de Pınara kentiymiş. Strabon sayesinde bu bölgedeki antik kentler hakkında günümüze oldukça fazla bilgi aktarılmış.

PINARA ANTİK KENTİ’NİN GİRİŞ ÜCRETİ (2020)

Pınara Antik Kenti’nin giriş ücreti bulunmuyor. Kentin girişi ücretsiz.

PINARA ANTİK KENTİ NEREDE ?

Pınara Antik Kenti Seydikemer’in Minare köyüne 2 km uzaklıkta bulunuyor. Köy sonrası yol bozuk. Dikkatli olmanızda fayda var. Bir de özellikle Babadağ tarafından geleceklerin ana yolu kullanmalarında fayda var. Navigasyon kısayı hesaplar ama mide bulantısını hesaplamaz.:)

Letoon Antik Kenti

Muğla’nın Seydikemer ilçesinin Kumluova Mahallesi’nde bulunan Letoon Antik Kenti’nin tarihi MÖ 7. yüzyıla kadar dayanıyor. Letoon Antik Kenti döneminde Likya’nın dini merkezi konumunda bulunuyormuş. Turistik açıdan çok popüler olan Letoon Antik Kenti 1988 yılında Unesco Dünya Mirası listesinde yerini almış. Likya yolu üzerinde bulunan kent ile ilgili detaylar aşağıda yer alıyor.

LETOON ANTİK KENTİ HİKAYESİ

Döneminde dini açıdan önemli bir konumda bulunan Letoon’da yer alan kutsal alandaki Leto, Apollon ve Artemis tapınakları tarihi açıdan çok önemliymiş. Şehrin batısında bulunan ve Peripteros tarzında yapılmış Leto Tapınağı, Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmış olan en büyük tapınakmış. Bu tapınak civarında MÖ 4. yüzyıla ait olduğu düşünülen ve üç dille (Grekçe,Aramice ve Likçe) yazılmış bir kitabe bulunmuş ve kitabe halen Fethiye Müzesinde sergileniyor. Doğuda yer alan Dor tarzında yapılmış olan Apollo Tapınağı, Leto Tapınağından daha az korunmuş durumda. Her iki tapınağın ortasında bulunan Artemis Tapınağı en küçük olanı. Bu üç tapınağın güneybatısında bir çeşme (Su kaynağı), doğu kısmında ise bir kilise bulunuyor. Letoon antik kenti içerisinde arka tarafını bir tepenin yamacına dayamış büyük de bir antik tiyatro yer alıyor.

LETOON ANTİK KENTİ’NİN GİRİŞ ÜCRETİ (2020)

Letoon Antik Kentine giriş ücreti kişi başı 12 TLMüze kart burada geçerli.

LETOON ANTİK KENTİ NEREDE ?

Seydikemer ilçesinde bulunan Letoon Antik Kenti’nin konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Stratonikeia Antik Kenti

yatağan gezilecek yerler

Stratonikeia, bu antik kentin yeri biz de bambaşka. Burası Üstünle evlendikten sonra Muğla’da gittiğimiz ilk antik kent. Yeri bambaşka dedim ya, neden diye soracak olursanız hem buraya ilk defa gelişimiz hem de Stratonikeia’nın ölümsüz aşkların ve gladyatörlerin kenti olması bizi bizden aldı ve bu kente aşık olmamızı sağladı. ♥♥♥

Bir antik kent düşünün ki içinde hala yaşayan insanlar var. Bu antik kentte Romalıların ve Osmanlıların ikamet yerleri iç içeymiş ve şu anda da burada insanlar yaşamlarına devam ediyor. Muğla antik kentleri arasında çok önemli bir yere sahip olan Stratonikeia dünyadaki mermerden inşa edilen en büyük antik kentlerinden biri ve buranın henüz %7’si keşfedilmiş.   

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ’NİN TARİHİ

Tunç Çağı’ndan günümüze kadar sürekli yerleşime sahne olan kente, M.Ö. 3. yy’ın ilk çeyreğinde Seleukos kralı I. Antiokhos tarafından karısı Stratonike’nin adı verilmiş. Hellenistik Dönem boyunca, Seleukos, Ptolemaios, Makedonyalılar, Rodos ve Roma arasında el değiştiren Stratonikeia, M.Ö. 130/129 yılında tamamen Roma’ya bağlanmış. Anadolu’nun fethinden sonra Türk hâkimiyetine giren kentte Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’nde de yerleşim devam etmiş. 1957 yılındaki deprem sonrasında yeni yerleşim alanına taşınan Eskihisar Köyü’nden kalan bazı aileler halen antik kent sınırları içinde tarihi köy evlerinde yaşıyor.

Stratonikeia, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma İmparatorluk, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait yapı ve kent dokusunun birlikte görülebileceği nadir yerlerden bir yer. Kapladığı 7 kilometrelik alanla, dünyanın mermerden inşa edilmiş en büyük kentlerinden biridir. Antik kent içinde, Arkaik ve Klasik Döneme ait iki farklı sur duvarı (3.600 m uzunluğunda), Hellenistik Dönemden Anadolu’nun en büyük Gymnasionu (105×267 m ölçülerinde) ve Tiyatro, Roma İmparatorluk Dönemi’ne tarihlenen Meclis Binası (bouleuterion), Hamam kompleksleri, Agoralar, Tapınaklar, Şehir Kapıları, Sütunlu Cadde, Çeşmeler ve Su Yapısı, Mezar Anıtları gibi yapılar bulunuyor. Bu yapılardan Bouleuterion’un (Meclis Binası) duvarlarında Latince Roma Dönemi’nde (M.S. 301) kentte satılan tüm mal ve hizmetlerin adları ile fiyatları yer alıyor.

muğladaki antik kentler

Antik kentte Bizans Dönemi’nden Kiliseler (Erikli, İsa ve Mikail kilisesi) ve evler bulunuyor. Bunların dışında Köy Meydanı’nda Beylikler Dönemi hamamı (Selçuk Hamamı-M.S. 14-15. yy), Osmanlı Dönemi Camii (Şaban Ağa Camii-1876) ile kent içinde, Osmanlı Çeşmesi (19. yüzyıl), Ağa Evleri (18-19. yy), Sokak Kenarında Dükkanlar (1912), Adnan Menderes Dönemi Meydan Çeşmesi (05.04.1954) ve evleri de yer alıyor.

NOT: Şaban Ağa Caminin restorasyonu 2019 yılı itibariyle tamamlanmış ve ziyarete açılmıştır.

muğladaki antik kentler

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ’NİN HİKAYESİ

Genç ve güzelliğiyle ünlü Stratonike, zamanın kralı tarafından eş olarak seçilir. Kralın genç ve yakışıklı oğlu, babasının yeni eşine aşık olur. Aşkından yataklara düşer. Hiçbir hekim çare bulamaz. Babası oğlunun durumuna çok üzülmektedir. O sırada ülkede bulunan bir Kos Adasından hekim Erasistratos saraya çağrılır, hastayı bir de onun görmesi istenir. Hekim günlerce uğraşır, ama hastalığın çaresini bulamaz.

Bir gün Stratonike hastanın odasına girer ve o anda kralın oğlunun yüzü kızarır, kalbi daha bir hızlı atmaya başlar. Tabi bu durum hekimin gözünden kaçmaz. Kız odadan çıkar çıkmaz genci sıkıştırır ve birbirlerine olan aşkı öğrenir. Şimdi bunu krala nasıl söylemeli diye düşünürken aklına bir fikir gelir. Krala oğlunun hekimin karısına aşık olduğunu, aşkından yataklara düştüğünü anlatır. Kral oğlu için karısından vazgeçmesini ister hekimden. Hekim aynı durumda kendisi olsa nasıl davranacağını sorar. Kral hiç düşünmeden karısından vazgeçeceğini söyler.       

Hekim istediği cevabı almıştır. Gerçeği anlatır krala. Kral, oğlu ile Stratonike’nin evlenmesine izin verir, tahtı da oğluna bırakır. Kral, Seleukosların kralı I. Nikator, oğlu da Antiokhos’tur. Antiokhos, önce üvey annesi sonra karısı olan Stratonike için Stratonikeia’yı kurar. Bu olayı anlatan Byzantionlu Stephanos MÖ 281-261 yılları arasında kentin kurulduğunu söyler. İşte Stratonikeia’nın hikayesi de böyle.   

muğladaki antik kentler

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ’NİN GİRİŞ ÜCRETİ VE ZİYARET SAATLERİ

Stratonikeia antik kentinin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Müze karta ihtiyacınız yok. Ziyaret saatleri 08:30 – 17:30 saatleri arası.

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ NEREDE VE NASIL GİDİLİR ?

Stratonikeia, Muğla’nın Yatağan İlçesi’nin 7 km batısında, Eskihisar Köyü sınırları içinde yer alıyor. Yatağan’dan Milas’a giderken yol üstünde ilk Lagina daha sonrada Stratonikeia’yı görüyorsunuz. İlk durağınız Stratonikeiaolsun ikincisi Lagina. Stratonikeia’nın yol haritası ve konumu için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Lagina Antik Kenti

yatağan gezi rehberi lagina antik kenti

Lagina Antik Kenti zamanında Karyalıların önemli bir din merkeziymiş. Yatağan’ın Turgut Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve büyük mermer mimari blokların oluşturduğu Lagina Hekate Tapınağı çok önemli bir yapı. Bu tapınağın, zamanında bölge tapınağı özelliği taşıdığı biliniyor. Daha çok falcılık ve büyücülük gibi bir takım yetenekleri olan ve aslında eski çağın insanları tarafından da pek sevilmeyen yeraltı ve ölüm tanrısı Hekate için yapılmış belki de yeryüzündeki tek tapınak olduğu söyleniyor.

Stratonikeia ile Lagina’yı birbirine bağlayan kutsal bir yol bulunuyor. Hatta geçenlerde bu yolun gün yüzüne çıkartılması için çalışmalara başlanıldığı haberleri vardı. Haber linkine buradan ulaşabilirsiniz. Hekate festivallerinde Lagina Hekate tapınağından alınan ölüler dünyası kapısının anahtarı büyük bir törenle bu yoldan Stratonikeia kenti şehir meclisine taşınırmış. Yapılan kazılarda giriş kapısı, merdivenleri, tapınak merkezi ve altar (sunak) ortaya çıkarılmış. Doğanın içinde güzel bir antik kent burası.

LAGİNA ANTİK KENTİ GİRİŞ ÜCRETİ VE ZİYARET SAATLERİ

Lagina Antik Kenti’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Ziyaret saatleri 08:00 – 19:00 arası.

LAGİNA ANTİK KENTİ NEREDE ?

Lagina Antik Kenti Muğla’nın Yatağan ilçesinin Turgut Mahallesinde. Buraya Stratonikeia’dan sonra gidebilirsiniz. Lagina Antik Kenti’nin yol tarifi ve konumunu buraya bırakıyorum. Buranın yolu navigasyonda çok doğru çıkmıyor. Ana yoldan tabelaları takip edin ve Lagina tabeşasından keskin bir sağa dönüş yapmanız gerekiyor. Bulamazsanız birilerine sorabilirsiniz.

Kaunos Kral Mezarları

muğladaki antik kentler

Muğla Antik Kentleri listesinin en etkileyici yeri kesinlikle Kaunos Kral Mezarları‘dır. Burası o kadar görkemli ki insanı baştan aşağı etkiliyor. Dalaman’a, Köyceğiz’e, Ortaca’ya geldiyseniz burayı görmeden gitmeyin yoksa çok şey kaybedersiniz. Kaunos Kaya Mezarlarını sadece uzaktan izleyebiliyorsunuz. Yakınına çıkma durumunuz yok. Kaunos Kral Mezarlarının herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.

KAUNOS KRAL MEZARLARININ TARİHİ

Yaklaşık 2400 yıllık Kaunos Kral Mezaları, Kaunoslular tarafından inşa edilmiş. Eski inanışa göre insanın mezarı ne kadar yüksekte olursa o kadar tanrıya yakın olurmuş ve o yüzden kralların ve önemli insanların mezarı kayalara oyularak yapılırmış.

Perslerin veya Büyük İskender’in bu bölgeyi istilası üzerine yarım kaldığı tahmin edilmekte olan en büyük mezarla birlikte izleyenleri büyüleyen altılı grup Kaya Mezarları, Kaunos’taki mezar tipleri içindeki en önemlisi. Bu bölgede bir çok irili ufaklı kaya mezarı bulunuyor. Kaya mezarları, güvercin yuvası ismiyle tanınan dikdörtgen derin Oyuk Mezarlar, Nişler ve Lahitler, yerleri özel olarak seçilmiş Anıt Mezarlar ve daha çok şehir surunun dışında kalan yamaçlar üzerine açılmış Sandık Mezarlardan oluşuyor. Bu kaya mezarlarının nasıl yapıldığı hala bilinmiyor ve bu durum hala gizemini koruyor.

KAUNOS KRAL MEZARLARI NEREDE ?

Kaunos Kral Mezarları Dalyan Mahallesi’nin hemen karşısında yer alıyor. Burayı daha yakından görmek için Dalyan Boğazından tekne ile karşıya geçebilirsiniz. En mantıklı yol Dalyan’ı gezdikten sonra tekne ile karşıya geçmek. Ya da Kaunos Antik Kentine Köyceğiz tarafından araç ile geldikten sonra buraya da araç ile geçmek olabilir. Kaunos Kral Mezarlarının haritadaki konumu ve yol haritası için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaunos Antik Kenti

muğladaki antik kentler
muğla antik kentleri kaunos antik kenti
Muğla Antik Kentleri – Kaunos Antik Kenti

Antik kent aşığı bir çift olarak nerede bir antik kent tabelası görsek kendimizi hemen oraya atıyoruz. Kaunos Antik Kenti de gezdiğimiz en güzel antik kentlerden biri. Oldukça geniş ve engebeli bir alana kurulmuş olan Kaunos, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan bir antik kent. Aynı zamanda burası Likya-Karya döneminde tuz üretim ve ticareti yapılan liman kenti olma özelliğini de taşıyor.

Kaunos Antik Kentin’de görebileceğiniz başlıca yapılar şunlar: Akropol (kale ve surlar), şehir surları, tiyatro (5000 kişilik), kilise, hamam, depo, çeşme, agora, stoa ve kent içi yolları, tapınaklar ve kutsal alan, liman ve mezarlık. Bunun yanı sıra günümüze ulaşamayan askeri liman, tersaneler, spor merkezi, konutlar gibi yapılar da bulunuyor. 

KAUNOS ANTİK KENTİ EFSANESİ

Efsaneye göre Apollo’nun oğlu olan Karya Kralı Miletos’un ikizleri olur. Erkeğe Kaunos, kıza ise Byblis adı verilir. ikizler, büyüdüklerinde Byblis, erkek ikizine aşık olur. Bu aşk, kardeş sevgisinin çok ötesindedir. Ancak ikizinden karşılık bulamaz. Bu yasak aşkı öğrenen kral, oğlunu ülkesinden kovar. O da kendisini sevenlerle birlikte gider ve Lidya sınırındaki, şimdiki Dalyan’ın karşısında kendi adını taşıyan Kaunos antik kentini kurar. Byblis ise gördüğü hakaretlere ve sevdiği kardeşinden ayrı kalmaya çok üzülüp, pınarları kuruyuncaya kadar gözyaşı döker ve sonunda bir kayadan atlayarak canına kıyar. Efsaneye göre, Dalyan’da bir labirenti andıran kanallar, Byblis’in gözyaşlarından oluşmuştur. 

Romalı Tarihçi ve Şair Ovidius’a göre, Kaunos’un kuruluşuyla ilgili efsane şöyledir: 
Byblis Kaunos’a aşık olur. Byblis, Kaunos’a bir mektup yazarak duygularını dile getirir. Kaunos ise Byblis’in duygularını öfke ve tiksinti ile karşılar. İkizini bir daha görmek istemeyen Kaunos, kendisini sevenlerle birlikte babasının ülkesini terk eder. Kaunos’a gelerek, kendi adıyla anılan kenti kurar. Byblis ise karşılıksız kalan sevgisi yüzünden hayatına son vermek isteyerek, yüksek bir kayanın üzerinden kendisini atar. Ama Nympheler (su perileri) Byblis’e acır ve onu bir pınara dönüştürür. Byblis’in gözyaşları nehir olur çağlar durur. 

KAUNOS ANTİK KENTİ ZİYARET SAATLERİ

Kaunos Antik Kenti’nin açılış saati 08:30 , kapanış saati 18:30 . Yazın öğle sıcağına kalmamaya çalışın.

KAUNOS ANTİK KENTİ GİRİŞ ÜCRETİ 2022

Kaunos Antik Kenti’nin giriş ücreti kişi başı 20 TLMüze kartınız varsa giriş ücretsiz. 10 yaşına kadar çocuklar için de ücretsiz.

KAUNOS ANTİK KENTİ NEREDE VE NASIL GİDİLİR ?

Çandır Köyü sınırları içinde bulunan Kaunos Antik Kentine iki şekilde ulaşabilirsiniz. İlk yol eğer Dalyan’a geldiyseniz buradan karşı kıyıya sandalla geçmek. Sandal ücreti en son kişi başı 7,5 TL’ idi. Sandalla karşıya geçtiğiniz yerde kral mezarlarını görerek yoldan devam ediyorsunuz. 10-15 dk yürüyüş ile Kaunos Antik Kentine ulaşıyorsunuz. İkinci yol ise kara yolu ile eşsiz güzellikteki Köyceğiz manzaraları eşliğinde antik kente ulaşmak. Kaunos Antik Kenti’nin haritadaki konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

NOT: Kaunos Antik Kentine Dalyan’dan sandal ile geçtikten sonra yürüme yolunda yanınızda su bulundurun.

Euromos Antik Kenti

Muğla antik kentleri listesindeki favori antik kentimize geldik. Euromos Antik Kenti bizim en sevdiğimiz antik kentlerden biri. Neden diyecek olursanız buranın manzarası efsane ve burası zeytinliklerin arasında kalmış güzel mi güzel bir yer. Burada zeytin hasat mevsiminde güzel de zeytin topluyoruz.:)

Euromos Antik Kenti Milas’a 12 km uzaklıkta bulunuyor. Buradaki tapınak Anadolu’daki en korunmuş tapınaklardan biri. Bol bol fotoğraf çekilmeyi ihmal etmeyin. Buranın tiyatrosu için yukarılara çıkmanız gerekiyor. Efsane fotoğrafları yuları çıkarken yakalayacaksınız.

EUROMOS ANTİK KENTİ’NİN GİRİŞ ÜCRETİ

Euromos Antik Kenti’nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.

EUROMOS ANTİK KENTİ NEREDE VE YOL TARİFİ

Euromos Antik Kenti’nin haritadaki konumu ve yol tarifi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Euromos Antik Kenti’nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.

Knidos Antik Kenti

muğladaki antik kentler
Muğla Antik Kentleri – Knidos Antik Kenti
muğlada bir antik kent

Knidos Antik Kenti Datça merkeze 37 km uzaklıkta bulunuyor. Burası Datça Yarımadası’nın en uç noktası. Knidos Antik Kenti, zamanında Ege ile Akdeniz’in buluştuğu noktada önemli bir liman ticaret kentiymiş. Burada kazı çalışmaları hala devam ediyor. Antik kentte Tiyatro, Apollon Tapınağı ve Sunağı, Güneş Saati, Agora ve Odeon kalıntılarını görmek mümkün. Gün batımı burada oldukça güzel aklınızda bulunsun. Knidos’un yolu biraz zahmetli olsa da burayı muhakkak ziyaret edin. Yol bazen çok darlaşıyor ve tek şeritli oluyor. Dikkatli olmanızda fayda var.

KNİDOS ANTİK KENTİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

datça gezilecek tarihi yerler
muğlada bir antik kent

Knidos dönemin önemli şehirlerinden biri olunca hakkında aşağıdaki şeylerin bilinmesi gerekiyor.

  • Knidos antik çağın en önemli bilim ve sanat merkezlerinden biriymiş.
  • Dünyanın 7 Harikasından biri olan İskenderiye Feneri’nin mimari Sostratos Knidos’luymuş.
  • Knidos dönemin en ünlü gözlemevine ev sahipliği yapıyormuş.
  • Antik dönemde Knidos şarabının hazmı kolaylaştırıcı bir özelliğinin olduğuna inanılıyormuş.

KNİDOS ANTİK KENTİ’NİN GİRİŞ ÜCRETİ 2020

Knidos Antik Kenti’nin giriş ücreti kişi başı 14 TL. 18 yaş altı ücretsiz, müze kart burada geçerli.

KNİDOS ANTİK KENTİ’NİN AÇILIŞ VE KAPANIŞ SAATLERİ

Yaz Dönemi – 1 Nisan – 1 Ekim (Açılış Saati: 10:00 – Kapanış Saati: 19:00)
Kış Dönemi – 1 Ekim – 1 Nisan (Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 17:30)

KNİDOS ANTİK KENTİ NEREDE

Datça’nın en uç noktasında bulunan Knidos Antik Kenti’nin yol tarifi ve konumu için buraya tıklayabilirsiniz.

Amos Antik Kenti

İşte buranın manzarası efsaneeeee. Bu antik kentten geriye ne yazık ki fazla bir şey kalmamış ve kent oldukça bakımsız bir durumda:( Amos antik kentine giriş ücreti yok, zaman sınırlaması da yok. Yazın çok sıcaklarda merdivenlerini çıkmak eziyet olsa da manzarası gerçekten çok güzel. Adamlar gerçekten nereye kent kuracaklarını iyi biliyor diyor insan.

Amos antik kentine Kumlubük’e varmadan uğramanızı tavsiye ederim. Amos antik kenti nerede derseniz buraya tıklamanız yeterli. Eşsiz manzarayı yakalamak ve tiyatrosunu görmek için üşenmeden merdivenleri çıkın 🙂

Bodrum Halikarnas Mozolesi

muğlada bir antik kent
Bodrum Gezilecek Yerler – Halikarnas Mozolesi

Bodrum’da gezilecek tarihi yerler bitmez. Antik dünyanın insanları bile bu toprakların ne denli güzel ve bereketli olduğunu anlamışlar ki buralarda yerleşik hayat kurmuşlar. Bodrum havasıyla, doğasıyla her şeyi ile insanı cezbediyor.

Evet şimdi sıra Bodrum’un tarihi yerleri arasında en ünlü yere geldik: HALİKARNAS MOZOLESİ

Dünya’nın 7 harikasından biri olarak kabul edilen Halikarnas Mozolesi’nden geriye ne yazı ki bazı taşlar ve kolonlar kalmış. Burada ilk kazı çalışmaları 1857’de Sultan Abdülmecid zamanında izin alan İngiliz arkeolog Charles Newton tarafından yapılmış. Zamanında buradan çıkarılan eserler şimdi British Museum de sergileniyor. İngiltere sağ olsun burada da sömürgeciliğini göstermiş. Gerçekten çok üzücü bir durum.

Halikarnas Mozolesinin yıkım nedeni şiddetli bir deprem, yağmalanma nedeni de İngilizler. Yani buraya gelip Mozoleyi görüceğim diye ümitlenmeyin. Çünkü mozoleden eser yok. Şu an burası açık hava müzesi olarak kullanılıyor.

Mozole, basit bir anıt mezar olarak görülse de oldukça fazla mimarlık bilgisi gerektirdiği için birçok bilim adamı için hala incelemeye değer bir eser. Sadece dış görünüşle değil iç yapısıyla da oldukça dikkat çekiciymiş, içerisinde ilginç tüneller varmış ve söylenenlere göre bu tüneller Artemis tapınağı ve Amfi tiyatroya kadar devam ediyormuş. Bu kadar gizemli oluşu geçmişte maalesef tarihi eser kaçakçılarının da dikkatini çekmiş ve mozolenin iç yapılarının bir kısmı oldukça fazla zarar görmüş. Şu anda koruma altında olduğu için artık tahribat yok mevcut yapı dikkatle korunmaya çalışılıyor.

BODRUM HALİKARNAS MOZOLESİ HAKKINDA BİLGİ

Halikarnas Mozolesi dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilmiş, Yunan mimarisi ve Mısır mimarisi kullanılarak yapılmış olan anıt mezar. Kolonlarda Yunan mimarisinin esintilerini, Piramit çatısıyla Mısır mimarisinin özelliklerini taşıyor. Anıt MÖ. 353 yılında ölen Karya kralı Mausolos için, eşi ve kız kardeşi tarafından o dönemdeki adı Halikarnassos olan bugünkü Bodrum’da yaptırılmış. Ebatları oldukça büyük tasarlanmış olan anıt mezar ve buna benzeyen yapılar mozole olarak anılmış. Anadolu’da 1300’lü yıllarda olan büyük depremde Mozole yıkılmış ve daha sonra yıkılan parçalar Şovalyeler tarafından Bodrum Kalesinde kullanılmış. Geriye kalanları eserleri de İngilizler almış ve British Museum’da sergiliyorlar.

BODRUM HALİKARNAS MOZOLESİ ZİYARET SAATLERİ

Halikarnas Mozolesini pazartesi günleri hariç diğer tüm günler saat 08:00 – 17:00 arası ziyaret edebilirsiniz.

BODRUM HALİKARNAS MOZOLESİ GİRİŞ ÜCRETİ

Halikarnas Mozolesine giriş ücreti kişi başı 12 TL. 18 yaş altına ve müze kartı olanlara giriş ücretsiz.

BODRUM HALİKARNAS MOZOLESİ NEREDE VE YOL TARİFİ

Halikarnas Mozolesi Bodrum Merkezde bulunuyor. Adres ve konumu için buraya tıklayabilirsiniz. Araç parkı biraz sıkıntılı. Yoğun saatlerde gitmemeye çalışın.

Muğla antik kentleri yazımın sonuna geldik. Bu yazımda Muğla’daki en güzel antik kentleri sıralamaya çalıştım. Sizin de Muğla’da yukarıdakilerin dışında favori antik kentiniz varsa yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın. Musmutlu gezmeler.:)

1 Yorum

  • Avatar of Anime izle

    Anime izle

    Daha önce muğlaya gittim uzun bi seyehatti ama tatil için gitmiştim yani bir otel odası tutunca gezmeye pek firsat olmuyor suan bu yaziyi okudum ve keşke gezseymişim diyorum.

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.