sivas gezilecek yerler

Sivas Merkezde Gezilecek Yerler | En Güzel 13 Yer

Üstün’ün yıllık izinleri birikince hadi ailelerimizi ziyaret edelim dedik. Dedik ama her zamanki gibi içimizdeki gezgin ruh ortaya çıktı ve güzergahımıza ekstra yerler eklemeye başladık. Bir de baktık ki rotamız MuğlaSivasErzurumGümüşhaneTrabzon-Samsun ve Ankara olmuş. Seyahat planı yaparken gözümüz kararıyor. 😂 Rotamızdaki ilk durağımız Anadolu’nun merkezi sayılacak bir konumda yer alan Sivas’tı. Biz de detaylı bir Sivas merkezde gezilecek yerler ve Sivas çevresinde gezilecek yerler listesi hazırladık.

Sivas özellikle tarihi yerleri ve doğal güzellikleri açısından bizi çok etkiledi. Sivas’a yaklaşık 2,5 gün ayırdık ve Sivas Gezilecek Yerler listesinin bir çok yerini görebildik. Fakat Sivas yüz ölçümü açısından Türkiye’nin en büyük 2. ili olmasından dolayı Sivas gezilecek yerlerin her yerini göremedik.

Sivas’ın bazı ilçeleri Sivas’a yaklaşık 150-200 km uzaklıkta olduğu için es geçmek zorunda olduğumuz yerler oldu. Biz yine de Sivas’a uzak olan fakat güzergahımız üzerinde olan yerleri planımıza dahil ettik. Bu yazımda Sivas Merkezde Gezilecek Yerler listesini en detaylı ve güncel şekilde bulabilirsiniz.

Sivas Merkezde Gezilecek Yerler

Sivas Merkez Gezilecek Yerler Haritası (Numaralar üstüne tıklayabilirsiniz. Sıralama aşağıda.)

Sivas merkezde koca bir tarih yatıyor. Anadolu’nun tarihi özellikle Selçuklu dönemi Sivas’ta hayat bulmuş. Gerçekten Sivas’ın merkezi sizi tarihe doyuruyor. Bir de Sivas merkezde gezilecek yerlerin çoğu birbirine oldukça yakın konumda. Bu yerleri iyi bir planlamayla 1 günde yürüyerek çok rahat gezebilirsiniz.

Sivas Merkezde Gezilecek Yerler

  1. Sivas Taşhan Çarşısı
  2. Şems-i Sivasi Meydan Cami
  3. Sivas Çifte Minare
  4. Şifaiye Medresesi
  5. Kale Cami
  6. Buruciye Medresesi
  7. Sivas Kongresi Binası
  8. Sivas Tarihi Jandarma Binası
  9. Sivas Arkeoloji Müzesi
  10. Sivas Ulu Cami
  11. Gök Medrese (Sahibiye Medresesi)
  12. Aksu Parkı
  13. Tarihi Eğri Köprü

Not: Sivas merkezde gezilecek yerleri telefonunuzdaki Google harita uygulamasında görmek için bu bağlantıya tıklayın.

Sivas Taşhan Çarşısı

sivas gezilecek yerler

Sivas merkezde gezilecek yerler listesine otelimize yakın olmasından dolayı Taşhan Çarşı ile başladık. Zaten yukarıda dedim ya gezilecek yerler birbirine çok yakın. Çok rahat bir şekilde buraları gezebilirsiniz. Otelimizden çıkıp yürüyerek hemen Taşhan Çarşıya ulaştık. Sivas’ın tarihi atmosferini hissedelim dedik ama garip garip tabelalar, ortama yakışmayan kafeler ve dükkanların önündeki çanta, bavul yığınları o hissi yaşamamıza ne yazık ki engel oldu. Yani ne umduk ne bulduk. 😥

sivas gezilecek yerler

Sivas Taşhan Çarşısı 19. yüzyılın ikinci yarısında azınlık tüccarları tarafından yapılmış tarihi bir yapı. Sivas Taşhan Çarşısı ticari ve kültürel hayatı geliştirme amacıyla yapılmış. Burası iki katlı kesme taşlardan inşa edilmiş. Avlusunda taş bir havuz bulunuyor. 2. kata çıkıp fotoğraf çekecektik ama ne yazık ki görüntü kirliliği hat safhadaydı ve buradan üzülerek ayrıldık.

  • Sivas Taşhan Çarşısı’nın konumu burada.

BONUS: Taşhan Çarşı’nın tam karşısında bulunan Paşa Cami’nin arkasında Çerkezin Kahvesi bulunuyor. Sivas’ta Ne Yenir Ne İçilir yazımızda da yer alan Çerkezin Kahvesi’nde güzel bir Türk kahvesi içmenizi tavsiye ederim.

Şems-i Sivasi Meydan Cami

sivas gezilecek yerler

sivas gezilecek yerler

Taşhan Çarşısı’nın hemen çaprazında bulunan Şems-i Sivasi Meydan Cami Sivas merkezdeki 2. durağımızdı. Burada hem cami hem de ünlü mutasavvıf, âlim ve şair Şemseddin Sivasî’nin türbesi bulunuyor. Sivas Meydan Cami 1564 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Koca Hasan Paşa tarafından yaptırılmış.

Bu eser de tıpkı Taşhan Çarşı gibi kesme taşlardan inşa edilmiş. Etrafındaki estetik olmayan binalar arasında kalmış olan meydan cami halk arasında çukur cami olarak da anılıyor. Caminin giriş kapısı üzerinde kitabesi var.

  • Şems-i Sivasi Meydan Cami’nin konumu burada.

Sivas Çifte Minare

sivas'ta nereye gidilir ?

Sivas merkezde gezilecek yerler listemize Çifte Minareli Medrese ile devam ediyoruz. Burası ile beraber bu alanda Kale Cami, Buruciye Medresesi ve Şifaiye Medresesi bulunuyor. Bu alan gerçek bir tarih kompleksi gibi. Kafanızı nereye çevirirseniz çevirin tarihi bir yer görüyorsunuz.

sivas gezilecek yerler

Sivas’ın sembollerinden biri olan Çifte Minareli Medrese üzerinde bulunan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlı Devleti veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılmış. İlhanlılar dönemine ait bu medresede medrese odalarını görmeyi beklemeyin çünkü medreseden geriye sadece minareler ve taç kapı kalmış.

Anadolu’nun en yüksek taç kapısına sahip Çifte Minareli Medrese Cüveynül Dâr’ül-Hadisi adıyla da biliniyor. Minarelerdeki ve kapı üzerindeki işlemeler müthiş bir işçilik çalışması. Simetri hastaları için yapılmış sanki. 😃 Tüm işlemeler oldukça muntazam duruyor.

  • Çifte Minare’nin konumu burada.

Şifaiye Medresesi

sivas gezilecek yerler

sivas gezi rehberi

Çifte Minareli Medrese’nin hemen karşısında Şifaiye Medresesi bulunuyor. Burası da gerçekten Sivas tarihini sonuna kadar hissedebileceğiniz bir yer demek isterdim ama bu medresenin de içinde ne yazık ki bir kafe bulunuyor. Sivas’ta tarihi yapıların içinde bulunan kafe, dükkan gibi yerler gerçekten tarihi yapıya ciddi zarar veriyor. Sivas’a eksi puan verirsek nedeni budur.

sivas gezi rehberi

Şifaiye Medresesi, Selçuklu Dönemi’nde hastaların tedavi edildiği ve aynı zamanda tıp derslerinin verildiği bir medreseymiş. Günümüze ulaşabilen bölümü, Anadolu’nun en büyük şifahanesidir. 1217/18 yıllarında I. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılmış. İzzeddin Keykavus’un türbesi de medrese içinde kafe masalarının arasında bulunuyor!

Buranın da taç kapısı oldukça görkemli. Taç kapıda güneş ve ay sembolleri bulunuyor. İşlemeler gerçekten estetik harikası bir mimariye sahip. Medrese, 1939, 1962 ve 2008 ila 2011 yıllarında onarım görmüş.

Şifahanenin kuruluşundan sonraki yıllarda nasıl çalıştığı ve hangi hekimlerin görev aldığı bilinmiyor. 14. yüzyılda yaşamış, tıbbî eser sahibi olmuş Sivaslı Hekim Ali’nin Sivas Dârüssıhhası’nda çalıştığı düşünülüyormuş.

  • Şifaiye Medresesi konumu burada

Kale Cami

sivas merkezde gezilecek yerler

sivas merkezde gezilecek yerler

Sivas tarihi kent meydanında bulunan bir diğer eser Kale Cami. Bu güzel cami 1580 yılında Padişah III. Murad’ın vezirlerinden Sivas Beylerbeyi Murad Paşa tarafından yaptırılmış. Kale cami de Sivas’daki bir çok eser gibi kesme taştan yapılmış.

Burada bizim dikkatimizi çeken sadaka taşı ve yitik taşı oldu. Osmanlı döneminin güzel uygulamalarından biri olan yitik taşı eşyasını kaybedenlerin bulmak için baktığı yer olarak kullanılıyormuş. Alan olarak küçük olan Kale Cami yakın zamanda bir çok onarımdan geçmiş.

Buruciye Medresesi

sivas merkezde gezilecek yerler

sivas gezilecek yerler

Kale Cami’nin hemen karşısında bulunan Buruciye Medresesi Sivas’ın en önemli tarihi yapıları arasında yer alıyor. 1271 yılında Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapılan medrese Hamedan (İran) yakınlarındaki Burucerd’den gelme Muzaffer Burucerdî tarafından fizik, kimya, astronomi öğretimi yapılmak amacıyla yaptırılmış.

Medrese yakınında Muzaffer Burucerdi ve iki çocuğunun türbesi de bulunuyor. Buruciye Medresesi de diğer eserler gibi kesme taşlardan yapılmış. Simetri ve estetik mimari anlayışı buranın her noktasında görebilirsiniz. Ne yazık ki bu medresenin içinde de bir kafe bulunuyor. Kafede oturanların bakışlarıyla gezmek insanı rahatsız etmiyor değil.

Sivas Kongresi Binası

sivas gezilecek yerler

Sivas merkezde gezilecek yerler listemize Sivas Kongresi’nin yapıldığı yer olan Kongre Binası ile devam ediyoruz. Burada biz çok duygulandık. Özellikle öğrenciler Kurtuluş Savaşına katıldıkları için Sivas Lisesi’nin mezun verememesi bizi derinden etkiledi.

Milli mücadelemizin basamaklarından biri olan 4 Eylül Sivas Kongresi bu binada toplanmış, Cumhuriyetimizin temelleri burada atılmaya başlanmış. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve arkadaşları 2 Eylül–18 Aralık 1919 tarihleri arasında tam 108 gün burada kalmış. Bu güzel bina milletimizin en zor günlerinde “Milli Mücadele Karargâhı” olarak hizmet vermiş.

sivas merkez gezilecek yerler
Sivas Lisesi’nde Bir Sınıf

sivas gezilecek yerler

Bu güzel bina kongre faaliyetlerinden sonra kısa bir süre Astsubay Okulu olarak hizmet vermiş olan okul Cumhuriyetin ilk yıllarından 1970’li yıllara kadar “Sivas Lisesi” daha sonra 1981 yılına kadar “Kongre Lisesi” olarak kullanılmış ve 1984 yılında mülkiyeti Kültür Bakanlığına devredilmiş. Yapılan onarımı takiben 19 Aralık 1990 tarihinde “Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi” adıyla hizmet vermeye başlamış.

Halen müze olarak kullanılan bina 2009 yılında 4 Eylül Sivas Kongresi’nin ruhunu yansıtan yeni bir müzeye dönüştürülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne devredilmiş. Sivas Kongre Binası’nın herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Sadece pandemiden dolayı HES kodu isteniyor bilginiz olsun. Konum olarak Sivas kent meydanına 150m uzaklıkta yer alıyor.

  • Sivas Kongre Binası konumu burada.

Sivas Tarihi Jandarma Binası

sivas gezilecek yerler

1908 yılında yapılan Sivas tarihi jandarma binası aslında içini gezebileceğiniz bir yer değil. Biz hem dışarıdan görmek hem de fotoğraf çekmek için listemize dahil etmiştik. Ancak gittiğimizde binanın tamamı tadilattaydı. Listemizdeki bir maddenin üstünü çizerek sıradaki maddeye doğru yola koyulduk.

  • Sivas Tarihi Jandarma Binası konumu burada.

Sivas Arkeoloji Müzesi

sivas'ta nereye gidilir ?

Sivas Arkeoloji Müzesi 2009 yılında açılmış kendi halinde küçük bir müze. 1914 yılında Vali Ahmed Muammer bey tarafından Mektebi Sanayi İmalathanesi olarak yapılmış. Daha sonra da Turizm Kültür Bakanlığı tarafından müzeye çevrilmiş.

Arkeoloji Müzesinde 9 milyon yıl öncesine ait memeli hayvan fosilleri oldukça ilgi çekici. Ayrıca müzede Hitit, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinden bir çok tarihi eseri görmek mümkün. Altından yapılan mikro ortamdaki eserler bizi bizden aldı. Arkeolojiye bizim gibi merakınız varsa burayı da listenize alın.

  • Sivas Arkeoloji Müzesi’nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
  • Sivas arkeoloji müzesi konumu burada.

Sivas Ulu Cami

sivas merkezde gezilecek yerler

sivas merkezde gezilecek yerler

Sivas Ulu Cami, Anadolu Selçuklu Devleti sultanı II. Kılıç Arslan’ın ülkeyi 11 oğlu arasında paylaştırmasıyla Sivas-Aksaray arasındaki bölgeye hükümdar olan Kutbeddin Melikşah döneminde Kızılarslan bin İbrahim tarafından 1196-1197 yıllarında Kul Ahi’ye yaptırılmış.

Bazı tarihçilere göre de cami Danişmentliler döneminde yapılmış. Sivas’ın en eski camilerinden biri olan Sivas Ulu Cami’ye baktığınızda minaresinin eğik olduğunu görüyorsunuz. Kapalı olduğundan ne yazık ki içini göremedik.

  • Sivas Ulu Cami’nin konumu burada.

Gök Medrese (Sahibiye Medresesi)

sivas merkezde gezilecek yerler

Sivas Ulu Cami’den sonraki durağımız muhteşem bir taş işçiliğine sahip olan Gök Medrese oldu. Bildiğiniz taş burada sanata dönüşmüş. Oymalardan geometrik şekillere, simetriden çinilere buraya methiyeler yetmez.

Asıl adı olan Sahibiye Medresesi’ne Gök Medrese denilmesinin nedeni üzerinde bulunan fîrûze renkli çiniler. Gök Medrese’nin ana giriş kapısının üzerindeki kitabeden anlaşıldığı üzere 1271 yılında Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından Mimar Kaluytan’a yaptırılmış.

sivas gezilecek yerler

Taç kapının üzerindeki kitabede şöyle yazıyor:
عمر في ايام دولة السلطان الاعظم شاهنشاه المعظم غياث الدنيا و الدين كيخسرو بن قليج آرسلان خلد الله دولته
Ulu sultan, yüce şahlar şahı, dünya ve dinin yardımcısı Kılıç Arslan oğlu Keyhüsrev’in devleti zamanında yapılmıştır. Allah devletini daim eylesin.

Yapıldığı tarihten itibaren dini ilimlerin verildiği medrese olarak hizmet veren Gök Medrese 1926 yılında müzeye dönüştürülmüş. Sivas’ın medreselerinde hem ilmi hem de fen bilimleri veriliyormuş. Biz bu duruma hayran kaldık. Restorasyon dönemine denk geldiğimiz için ne yazık ki burası kapalıydı. Bir de söylemeden edemeyeceğim umarım buranın içini de bir işletmeye vermezler !

Aksu Parkı

sivas gezi rehberi

Aksu Parkı ile birlikte Sivas merkezden biraz uzaklaşıyoruz. Uzaklaşıyoruz dediğime bakmayın Aksu Parkı ve aşağıda yazdığım Tarihi Eğri Köprü ve Hobit Evleri Sivas merkeze 5-10 km mesafede bulunuyor. Araba yada şehir içi ulaşım ile buralara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Sivas merkezde gezilecek yerler listemize aldığımız Aksu Parkı Sivas içinde kafa dinleyebileceğiniz, piknik yapabileceğiniz yeşil bir alan. Her ne kadar etrafındaki binalar parkı gölgelese de yine de biraz kafayı dinleyebilirsiniz. Aksu Parkında bulunan su kanalının etrafında yürüyüş yapabilir ya da buradaki kafelerde bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Biz Üstün’le burada biraz mola verdikten sonra Tarihi Eğri Köprü’yü görmek için yol aldık.

  • Aksu Parkı’nın konumu burada.

Tarihi Eğri Köprü

sivas gezi rehberi

sivas merkezde gezilecek yerler

Hemen söyleyeyim Tarihi Eğri Köprü’nün bulunduğu yere çevre düzenlemesi şart. Bu tarihi köprüyü gün yüzüne çıkarmak Sivas’ın turizm potansiyeline potansiyel katabilir. Eğri Köprü eski dönemlerde Bağdat (İpek) Yolu’nun üzerinde bulunuyormuş. Selçuklu mimarisinin güzel bir örneği olan Eğri Köprü 173 metre uzunluğunda.

Biri 12, öteki 6 olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Buraya Eğri Köprü denmesinin nedeni köprü batı yönüne düz bir şekilde devam ederken orta kısımlarda kuzeye doğru eğiklik olmasından dolayı Eğri Köprü olarak anılıyor. Burası da Selçuklu’nun bir çok eseri gibi kesme taştan inşa edilmiş.

  • Tarihi Eğri Köprü’nün konumu burada.

Biz merkezdeki gezimizi Eğri Köprüyle tamamladık. Bunun dışında Sivas merkezde vaktiniz olursa Sivas Kalesi, İsmet İnönü Konağı, Abdiağa Konağı ve Sivas Hobit Yamaç Evlerini ziyaret edebilirsiniz.

Sivas merkezde gezilecek yerler genel olarak böyle. Bu güzel şehir yüz ölçümü açısından oldukça büyük ve gezilecek yerleri çok fazla. Sivas ile ilgili keşfe çıkmadan önce daha fazla yer hakkında ön bilgi almak isterseniz Sivas’ta gezilecek 70 yer yazısına göz atabilirsiniz.

Sivas Merkez Sıkça Sorulan Sorular

Sivas ne yemeği meşhur?

Sivas’ın meşhur yemekleri arasında en başta kesme aşı gelir. Yufkadan kesilen hamurların et suyunda nohut ve et ile pişirilmesiyle yapılan bu çorba, Sivas’a özgü bir lezzettir. Madımak ise kuzu eti, soğan ve baharatlarla yapılan, yöresel bir güveç yemeğidir. Etli ekmek, babiko ve Divriği pilavı da Sivas mutfağının en sevilen lezzetleri arasındadır.

Sivas’ta nereler gezilir?

Sivas’ta tarihi ve doğal güzellikler iç içe. Tarihi yaşamak için Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, Buruciye Medresesi, Çifte Minareli Medrese, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Gök Medrese ve Sivas Ulu Camii‘yi ziyaret edebilirsiniz. Doğayla buluşmak için ise Eğriköprü Kanyonu, Kangal Balıklı Kaplıca, Gökpınar Gölü ve Zara Tödürge Gölü‘ne gidebilirsiniz.

Sivas’ta sevgiliyle gezilecek yerler neresi ?

Sivas’ta sevgilinizle romantik bir gezi için birçok güzel yer var. Tarihi sevenler için Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası ve Çifte Minareli Medrese etkileyici mimarileriyle görülmeye değer. Doğa tutkunları Eğriköprü Kanyonu‘nda yürüyüş yapabilir veya Gökpınar Gölü‘nde manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Evet, Sivas merkezde gezilecek yerler listemin sonuna geldik. Sivas merkezi gezmek için erken kalkmak şartıyla 1 tam gün yeter. Instagram’a sabitlediğim Sivas hikayelerimden Sivas keşiflerimi takip etmek şartıyla görebilirsiniz.😊 Sırada Sivas çevresinde gezilecek yerler var. Sivas ile ilgili diğer yazılarım için aşağıya bağlantıları bırakıyorum. Musmutlu gezmeler.

5 Yorum

  • Avatar of polat

    polat

    Bi sivaslı olarak söylemek isterimki çok detaylı ve açıklayıcı bi inceleme yazısı olmuş.. Benim daha görmediğim yerleri gezmişsiniz. En yakın zamanda listeye başlayacağım.. Elinize sağlık..

  • Avatar of Fatih Danişmant

    Fatih Danişmant

    Listenizi baştan sona okudum. Çok yararlı ve merkeze yakınlığa göre sıralamanız da işleri ayrıca kolaylaştırıyor. Yarın bu listedeki yerleri gezeceğim İnşallah.. :))
    Emeğinize sağlık.

  • Avatar of emin topcu

    emin topcu

    merhaba sivas kongre binası tarihi jandarma binası tarihi arkeoloji müzesine ziyaretçi alımı var mı ; özellikle sivas kongre binasına ziyaretçi alımı ne zaman hangi ssatlerde oluyor. not: arkadaşlar ile il dışından geleceğiz.

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.